Kinderkleding en kasten

En dat is fijn! Dat hoort, dat is gezond en het maakt ze ook zelfstandig. Zelf kleren uitkiezen hoort daar ook bij. Leuk, en nog leuker als wij spullen die zij kiezen ook mooi vinden. En omdat ze zo snel groeien, moet je ook met regelmaat nieuwe kleertjes hebben.

De winkels helpen je geweldig. Want wat ze doen, is elke vier weken een nieuwe collectie voor de kinderen in de winkel leggen. Jullie enthousiast maken voor de nieuwste mode, de echte must-haves van dit ‘seizoen’. Die nieuwste kleur roze staat echt geweldig, de wijde pijpen zijn weer helemaal in, iedereen wil ineens een pofmouw. We zijn er allemaal gevoelig voor…
 
Maar. Er zitten keerzijdes aan, meerdere zelfs. 
Je wordt verleid tot kopen. Ook als je het niet ècht nodig hebt. En inmiddels vertelt jouw brein je, dat het echt niet erg is om nóg een vest of shirtje te kopen. Zonde! Het kost veel meer geld dan nodig is en al die spullen produceren is desastreus voor de natuur. 
 
Kinderen dragen ook de kleding niet meer helemaal ‘af’. Ze hebben vaak veel kleertjes en groeien te hard. Dus als je kind uit een maatje is gegroeid, is die mooie jurk soms pas drie keer gedragen. De kledingindustrie ontploft en is schadelijker voor het milieu dan de hele luchtvaart- en scheepsvaartindustrie samen. En op deze manier dragen wij hier extra aan bij. Bewustwording op dit onderwerp is van essentieel belang om verandering te weeg te brengen. 
 
Wat kunnen we doen?
-        Koop bewust. Wees je bewust van wat je echt nodig hebt en wees kritisch. En áls je dan iets nieuws koopt, kies dan voor kinderspullen die duurzaam geproduceerd zijn. Spullen van goede kwaliteit, die lang mee gaan. 
 
 
-        Koop tweedehands. Juíst de kinderkleding van goede kwaliteit, die blijft mooi en kan jaren mee! Dus ideaal om tweedehands kinderkleding te kopen. 
 
 
-        Betrek je kind erbij. Zo zijn ze zich bewust van wat er gekocht wordt, kiezen ze zelf en is de kans dat ze het tóch niet aan willen veel kleiner. 
 
 
-        Verkoop de kleertjes als ze te klein zijn. Geef ze een tweede leven, je maakt er iemand anders blij mee, het is beter voor de wereld en het is binnen een minuut gepiept. 
TIP: bewaar alles wat je te koop hebt aangeboden bij elkaar in een kratje of tas. Zo kun je het makkelijk vinden als je iets verkoopt. 
 
Zo help je mee aan die belangrijke bewustwording en maak je andere ouders en kindjes blij met jouw zorgvuldig gekozen kleding. Mooi toch. 
 
Maar die kasten en oude kleertjes dan?
Ben je het overzicht kwijt en zie je er als een berg tegenop om alle kinderkleertjes en kinderspullen uit te zoeken? Dan is daar altijd nog een opruimcoach / professional organizer. Dat klinkt heftig, maar het kan je echt helpen. Esther Seignette uit Hilversum heeft handige tips en trucs voor een duidelijk systeem in bijv. babykamers, maar ook bij overvolle zolders door alle te kleine kleertjes, gekregen kleertjes en andere kinderspul. 
 
Heb jij ook behoefte aan een legere kast ga er mee aan de slag, het geeft je ook meer ruimte in je hoofd!